Thursday, July 3, 2014

Strani investitor se po sajtu poznaje




    Ne mogu da budem potpuno siguran, ali mi se čini da vlast pokušava da ovu zemlju pretvori u neki raj za pranje sumnjivog novca. To je jedno od objašnjenja za iznenadno pojavljivanje svakakvih sumnjivih kompanija koje obećavaju milijarde i milijarde, a da malo ko o njima zna nešto. S obzirom da nemam načina da saznam više informacija o kompanijama u nastavku teksta, odvažiću se da o njima sudim na osnovu onoga što je dostupno - njihovim zvaničnim web stranicama. Nije najpouzdaniji metod, ali u informacionom dobu ozbiljne kompanije ne dopuštaju sebi da imaju bilo kakve sajtove, jer je to most između njih i ostatka sveta, koji ako se neozbiljno shvati može doneti štetu.

Setimo se samo kompanije Securum Equity Partners International koja je planirala da napravi najveći solarnu farmu na svetu kod nas. Projekat je najavljivan kao najveća investicija u to vreme, pomoću koje ćemo postati vodeća sila u alternativnim izvorima energije. Međutim, OneGiga projekat je propao u avgustu 2013. godine, kada je SEPI najavio da se povlači i tražio 160miliona evra odštete zato što država navodno nije obezbedila adekvatno zemljište za postavljanje solarnih panela. Još tada se podiglo pitanje o pravim namerama tog dogovora i porekla kompanije, između ostalog i zbog njihovog sajta koji nije sadržao praktično nikakve informacije o poslovanju ili o bilo čemu drugom. Sve što smo dobili su bila obećanja vlasti o ulaganju od 3 milijarde (da, poslednjih par godina baratamo samo milijardama evra), a onda smo umesto solarne elektrane dobili tužbu. Doduše, njihov sajt izgleda najbolje u odnosu na ono što sledi.


Eto, kad smo već tu, šta je bilo sa tom tužbom? Jesmo li dogovorili vansudsko poravnanje? Ili je sve samo bio blef da se izvuku milioni evra od države? Osim najave tužbe, ne sećam se nikakvih vesti o ovome.

Dalje, tu je svima dobro poznat slučaj "Beograd na vodi". Vlast nam obećava investicije od više milijardi dolara, čitav jedan megalomanski kompleks na obali, čiji će zaštitni znak biti kula od preko 200 metara, pa čak i operu. Problem je što mi ne znamo koje su Alabarove namere, jer želja da se gradi ogromni tržni centar u zemlji gde ljudi preračunavaju koliko para im ostaje kada kupe toalet papir je u najmanju ruku sumnjiva. Takođe ne znamo ni sa kakvom to kompanijom treba da uđemo u partnerstvo, s obzirom da je Eagle Hills osnovana pre samo par meseci, isključivo za ovaj projekat. Koliko je kompanija ozbiljna možemo delimično videti i po njihovom sajtu koji je samo jedna velika slika sa generičkim logotipom i generičkim tekstom koji treba da nas ubedi koliko su oni u stvari ozbiljni.


Treći primer je izvesna ruska kompanija United Group, kojoj treba da prodamoŽelezaru Smederevo za 1 dolar. Tu istu železaru je država otkupila od US Steel-a takođe za 1 dolar. Dok se oni tako dobacuju likom Džordža Vašingtona i kompanijom u problemima, pogled na sajt United Group-a ne uliva nimalo poverenja jer izgleda kao da je postavljen na brzinu zbog generičkog lorem ipsum teksta, koji jedino služi kao placeholder u fazi razvoja nekog sajta i trebalo bi da se zameni pravim sadržajem jednom kada sajt bude online. Međutim, ovaj sajt osim početne stranice prepune ovog teksta nema više ništa. Silni linkovi u gornjem i desnom meniju ne vode nikuda. Osim teksta koji nam kaže da "koristimo njihovo vreme da uštedimo naš novac" nema ničega.


Da li su to kompanije koje planiraju ozbiljno poslovanje, a ne mogu izdvojiti ni par stotina evra za solidan sajt kojim će se predstaviti običnim ljudima? Ili im to nije ni bitno, jer su se povezali sa vrhom vlasti i žele da okrenu, možda čak legalizuju, milione?

Šta će biti sa Eagle Hills i United Group, ostaje da vidimo. Da li ćemo proći kao sa SEPI ili će ipak poslovati bolje i ispuniti obećanja su pitanja na koje nas odgovor čeka u možda ne tako dalekoj budućnosti.

A vi pamtite, pa se setite ovoga ako stvarno nikne ta kula od 200m (a neće), ili Železara počne pozitivno da posluje (a neće), pa me podsetite i recite da nisam bio u pravu.

P.S. Ako imate još neki primer za kompanije koje su sumnjive zbog loših sajtova, ostavite komentar.

No comments:

Post a Comment