Saturday, July 12, 2014

Kratko o ostavci ministra Krstića



Ministar finansija Lazar Krstić danas je podneo ostavku na tu funkciju.

Razlog je neslaganje sa premijerom Vučićem oko mera reformi, konkretno smanjenja penzija i plata, poskupljenja struje i otpuštanja 160 000 radnika viška iz javnog sektora.

Međutim, Krstić neće potpuno "otići" iz Vlade. On će učestvovati u rebalansu budžeta (hoho, već?) i verovatno će ostati kao savetnik. Dakle, nije otišao, samo je promenio naziv funkcije.

Tu nastaje problem, jer ako je Krstić otišao jer se ne slaže sa politikom AV, on će ipak ostati da ga savetuje - oko te iste politike sa kojom se ne slaže.

Samo ovo je dovoljno da se vidi da je u pitanju obična farsa, predstava i marketinški cirkus da se smiri narastujeće nezadovoljstvo. Vučić je ponovo ispao zaštitnik radnika i penzionera, sačuvao ih od zlog Krstića koji je hteo da im zavuče ruku u džep. Ipak, smanjenje penzija i povećanje cene struje bi premijer verovatno podržao, međutim, nije spreman da se odrekne partijskog viška koji glasa za njega u strahu za svoj državni posao.

Premijer nije propustio ni da spomene (ponovo) kako je prethodna vlast (ona iz 2005.), i njihov zakon o radu, kriv za stanje u privredi. Dokle će premijer optuživati prethodne vlade za sve što ne valja, ostaje da vidimo.

A u međuvremenu, Vlada je usvojila nacrt novog Zakona o radu, bez javne rasprave. Niko ne zna šta piše u njemu, osim njih. Vulin je ponosan na taj zakon, kaže. Neki sindikati protestuju, ali intenzitet nije ni blizu onog od pre izbora, kada je Radulović pokušao da progura sličan zakon. Uskoro će biti poslat u Skupštinu na glasanje i izglasaće ga vladajuća većina. Ostali poslanici i ne moraju da znaju ništa pre toga.


Mi ostali ne moramo da znamo ništa ni tada. Naše je samo da se složimo sa Velikim Vođom mekog srca.

No comments:

Post a Comment