Tuesday, July 8, 2014

Kad je teško, ti na Južni tok navali


Dugo ste čekali, počnite. Pa stanite, ne moramo baš tako brzo. Znači, skroz obustavi, otišle kamere, ne mora više ništa da se radi.
Ovako je otprilike tekla gradnja Južnog toka kroz Srbiju. Predsednik je svečano otvorio radove, zavarili nekoliko puta, malo ruski, pa malo srpski majstor. Taj novembarski dan je označio početak velikog projekta vrednog 1,7 milijardi evra, potpisano je čak  tri ugovora, dirljive reči su pale i zatitrale su suze u nekim očima. Konačno se Putin autovao kao (topli) brat srpskog naroda i predsednik svima poželeo sreću "na mnogaja ljeta".

A onda je sve stalo, var se ohladio, radnici i zvaničnici se pokupili odmah posle kamera, ostao samo čuvar da odgovara na pitanja i češkanja glave zbunjenih prolaznika. Stanje je dodatno pogoršala Bugarska kada je objavila da prestaje sa gradnjom njihovog dela Južnog toka, istina pod pritiskom EU.

Juče je u Moskvi potpisan još jedan ugovor, četvrti, ako ja dobro brojim, ne računajući neke tamo sporazume od pre. Ponovo se probudila nada da ćemo imati još jednu veliku investiciju, nešto veću od prethodno najavljivane, sada vrednu 2,1 milijardu evra. Rok izgradnje - do kraja 2016. Taman da završimo onu famoznu kulu u Beogradu na vodi, pa da se tamo proslavi što ćemo imati neke cevi ukopane u zemlju od jedne do druge granice, koje ne služe ničemu. A onda ćemo čekati da EU reši svoje sporove sa Rusijom, pa da se neko spoji na te cevi, sa obe strane. Ako to propadne, uvek možemo da ih pretvorimo u tranzit za azilante, prođu kroz zemlju, a da ih niko ne vidi, i mirna Bačka. Ili kao odvod za kišnicu! Mogućnosti su neograničene.

Ali i ako se ne završi to tada, pa nije kraj sveta. Kad ponovo najave poskupljenje struje i telefona, novo povećanje poreza, nove teške reforme... pa potpisaćemo još neki ugovor, nije problem. Peti, pa i šesti ako treba. Biće ti ugovori još vredniji, 3 ili 4 milijarde, nema smisla da sitničarimo u milionima, taman da zaboravimo sve ostalo.

E sad, ako su ugovori kojima je trebala da počne gradnja potpisani još u novembru prošle godine, nije mi baš najjasnije šta se čekalo do sada? Molim da oprostite mojoj neukosti, ali stvarno mi nije jasno. Ali valjda Alek zna najbolje. On je lično putovao u Moskvu sada, iako je Bajatović oba četiri puta potpisivao ugovore.

         Dugo ste čekali, počnite. Ponovo. Do sledećeg puta.


No comments:

Post a Comment